Hoedenmode in de 20ste eeuw

item_2

In het Sliedrechts Museum was van 7 mei tot en met 27 juni 2009 een bijzondere tentoonstelling te zien geweest, met als titel “ HOED-OETZEHET?” Twee dames toonden er hun hoedencollectie: Jenni van Dijke hoeden van NU…en Willy Kraaijeveld-den Dikken hoeden van TOEN… De opening werd verricht door Ben van Dijke.

Jenni van Dijke uit Rotterdam ontwerpt en maakt hoeden met vaardige hand. Zij gebruikt stoffen en materialen die met zorg zijn uitgekozen. Haar hoeden worden niet alleen gedragen door bruiden en bruidsmoeders, kamerleden of bekende Nederlanders, maar ook door vrouwen die gewoon eens iets aparts op hun hoofd willen hebben. Al haar hoeden zijn uniek. Zij heeft al vaak prijzen gewonnen en is ook in het buitenland geen onbekende. Een gedeelte van haar hoedencollectie en mooie corsages was te zien in het museum.

De hoedenwinkel van Willy Kraaijeveld-den Dikken aan de Kerkbuurt was onder het hoedjes winkelende publiek in Sliedrecht en wijde omgeving geen onbekende. Willy maakte van een eenvoudig basismodel een vrolijke, bonte, sjieke of deftige hoed met een lintje hier en een strikje daar. Vele dames en ook heren hebben daar hun trouw-, rouw-, of kerkhoed gevonden. Een groot deel van de collectie uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 was te zien èn te passen in het museum. Tijdens de tentoonstelling waren er twee workshops corsages maken: Op woensdag 27 mei en op zaterdag 13 juni.