50 jaar Sliedrechts Museum

raadhuis ca 1960Vijftig jaar geleden werd het Sliedrechts Museum opgericht. Drie jaar eerder was het “Comité Sliedrechts Museum” opgericht met als doel de geschiedenis van het baggerdorp een vaste plaats te geven in een museum. Het werd een museum waar plaatselijke folklore en baggergeschiedenis nog samen gingen. Op 6 november 1961 werd in een oprichtingsacte ten overstaan van de waarnemend notaris A. van Delden te Sliedrecht de statuten vastgesteld en waarvan op 22 november 1961 ministeriële goedkeuring werd verkregen. Het oude raadshuis van Sliedrecht kon aangekocht worden en in 1964 werd het museum geopend. Een droom werd gerealiseerd.

Om te tonen hoe het dagelijkse leven er in 1961 uitzag is een speciale expositie ingericht die een beeld geeft uit die tijd. De expositie heeft dan ook de titel “Als de dag van toen”. Op vakkundige wijze zijn verschillende taferelen tentoongesteld uit de verzameling van Wim van Wijngaarden uit Giessenburg en uit de collectie van het museum zelf. Ook de Historische Vereniging Sliedrecht levert een bijdrage door een fraai foto overzicht waarmee u wordt meegenomen naar de tijd van toen. Er zijn verder archiefstukken te zien uit de oprichtingsperiode.

Zaterdag 5 november 2011 wordt de tentoonstelling geopend door een van de vroegere voorzitters van de Stichting Sliedrechts Museum, de heer J.Th. Meijers. De expositie loopt van 5 november 2011 tot en met 14 januari 2012. Het museum in de Kerkbuurt 99-101 is elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.