De verhaallijn

Sliedrecht-Het langste dijkdorp

Voor de raadzaal van het Sliedrechts Museum is men bezig met het ontwikkelen van een vaste tentoonstelling die in een verhaallijn de geschiedenis van Sliedrecht weergeeft. Markante, aansprekende punten uit die geschiedenis worden weergegeven in vitrines, op borden en op schermen. Deze verhaallijn wordt een groeiproces waarvan de eerste stappen gezet zijn. De huidige tentoonstelling 950 jaar Sliedrecht geeft de contouren weer van wat het begin van deze verhaallijn gaat worden. In een aantal vitrines treffen we documenten aan die het begin aangeven van de geschreven geschiedenis van Sliedrecht (1064), we zien objecten zoals deze in de reisbagage van Floris V (1293) hebben gezeten tijdens zijn bezoek aan Niemantsvrient, we zien foto’s van sarcofagen met inhoud zoals die onder de kerktoren werden aangetroffen (~ 1000). Genoeg stof voor een fascinerend begin van een verhaal.

Op de muren van de raadzaal treffen we een kunststof lint met daarop de dijkbebouwing medio 1965. Ook deze gaat deel uitmaken van het grote verhaal. De kaart leent zich voor het markeren van plaatsen waar iets gebeurd is en kan een rode draad voor het verhaal van een suppoost zijn. De tekening is gemaakt door de heer P. Stals van de Historische Vereniging Sliedrecht en de digitale versie wordt door het museum aangekocht en op maat gemaakt zodat de stukken van de kaart tussen de ramen van de raadzaal passen.

Een stuk kaart is afgebeeld. Dit is de bekende Sliedrechtse wiel die ontstaan is tijdens de Sint Felixvloed van zaterdag 5 november 1530. Bij die dijkdoorbraak ontstond een groot diep gat achter de dijk wat niet was op te vullen. Men heeft toen de dijk om het gat heen gelegd en zo ontstond er een bocht in de dijk, op deze tekening heel goed te zien. Later heeft men de wiel gedempt met huisvuil en nog weer later is er een klein wieltje gemaakt.