Watersnood in Sliedrecht

102A-185  Watersnood 1953 Stationsweg.

Vanaf 27 januari 2018 in het Museum

Het is in 2018 vijfenzestig jaar geleden dat in de nacht van 31 januari op 1 februari Zeeland, Noord Brabant en Zuid-Holland werden overvallen door een stormvloed die op vele plaatsen voor dijdoorbraken zorgde. Ook Sliedrecht werd getroffen. In het oosten en westen van Sliedrecht brak de dijk door. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van 1.35 meter.

In het Sliedrechts Museum is boeiend overzicht te zien van al die plaatsen in Sliedrecht die werden getroffen. Door middel van veel foto’s, krantenknipsels, tijdschriften films en verhalen zijn de herinneringen aan deze ramp nog eens te ervaren. Inwoners van Sliedrecht en Wijngaarden, die de ramp hebben meegemaakt  zijn geïnterviewd. En mede dankzij een oproep in onder andere deze krant is er veel nieuw materiaal bovengekomen . Uit enkele familiealbums van een tweetal inwoners van Sliedrecht en het archief van de Historische vereniging zijn een aantal foto’s te zien.
Ook de link naar het heden ontbreekt niet. Er is een film over de huidige bedreigingen van ons klimaat die beschikbaar werd gesteld door het Watersnood Museum  uit Zeeland. Maar ook zal in de Kerkbuurt, op de opening voor het publiek op zaterdagmiddag 27 januari,  de boerenwagen te zien zijn, waarmee mensen en goederen uit Wijngaarden op het Sliedrechtse droge werden gebracht. De wagen was toen nieuw maar nu nog af en toe  op de boerderij aldaar in gebruik. Destijds met paarden, nu voor  deze gelegenheid met een tractor uit die tijd. Voor de kinderen is er een bouwplaat van de huizen aan het Februari plantsoen die na de watersnood door Zweden zijn geschonken en een film van de watersnood in Zeeland vanuit kinderoogpunt bezien met authentieke opnames. Ook de scholen zijn van harte welkom en kunnen aan de hand van een lesbrief zich nog eens buigen over de steiging van het waterpeil. Daartoe kunnen buiten de openingstijden om afspraken worden gemaakt voor een bezoek

Kortom een bezoek waard. Voor meer info Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of tijdens de openingstijden van ons museum op woensdag en zaterdagmiddag.

Watersnood in Sliedrecht