Winkels in de Kerkbuurt

HVS Kerkbuurt 1958In het Sliedrechts Museum wordt 20 april een expositie geopend over winkels in de Kerkbuurt. Een veelheid aan foto's is aangeleverd uit de rijke archieven van de Historische Vereniging Sliedrecht. De tentoonstelling van deze aansprekende beelden zijn op een vernieuwende wijze opgesteld in het Sliedrechts Museum.

De officiële opening geschiedt op vrijdagmiddag 20 april door de bekende Kerkbuurt ondernemer Martin Bongers. De opa van Martin startte vroeger al een winkel met huishoudelijke benodigdheden, aangevuld met speelgoed. Dat was in een geheel andere tijd. Winkeliers waren eigenaar van het pand en stonden zelf in de zaak. De winkelier, zijn vrouw en zijn gezin woonden meestal boven de winkel of soms achterin de winkel.

Vroeger reed al het verkeer in twee richtingen door de Kerkbuurt. Ook het openbaar vervoer, de bussen van de 'Twee Provinciën', reden door de Kerkbuurt. Eind jaren zestig vorige eeuw, werd eenrichtingverkeer ingesteld met een per week wisselend parkeerverbod ter linker of rechter zijde van de Kerkbuurt. Aan de westzijde van de Kerkbuurt was destijds Garage Broere gevestigd, compleet met brandstofpompen.
Dit bedrijf heeft nog enige tijd een zogenaamde stadsbus door Sliedrecht laten rijden met het het station als halteplaats. Veel gemeenten gingen er toe over om winkelgebieden autovrij te maken. Andere tijden, en zo werd de Kerkbuurt rond het jaar 1970 een zogenaamde winkelpromenade. Of het naar modernisme het doel heeft bereikt waar men toen naar streefde is niet te achterhalen.

In het Sliedrechts Museum is elke woensdag en zaterdag tussen 14:00 en 17:00 uur
vanaf 21 april de expositie te zien. Wie in Sliedrecht woont, kan deze tentoonstelling niet aan zich voorbij laten gaan. Kom kijken naar de winkeliers van toen.

De werkgroep dialect komt elke zaterdag rond 15:00 uur een verhaal vertellen.

De-winkels-van-toen