Het Winkeltje van Boer

Ons-winkeltje

In het Sliedrechts Museum hebben wij een uniek winkeltje, de meeste van U kennen het wel. We noemen het Het Winkeltje van Boer en het is op de beneden etage ondergebracht. In vroegere tijden was dit winkeltje tegenover het huidige baggermuseum gevestigd. Na het overlijden in 1989 van de laatste Sliedrechtse telg uit het geslacht Boer, Adriana J. Boer, is door de, in Amerika verblijvende 4e generatie ter nagedachtenis aan drie geslachten Boer het complete winkeltje aan het Sliedrechts Museum geschonken. Niet alleen het winkeltje maar ook de complete administratie viel hier onder. Zowel het winkeltje, met een respectabele leeftijd van 130 jaar, als de administratie zijn bijzonder. De administratie die door het geslacht Boer bewaard was sloeg werkelijk alles. Vanaf ca. 1902 werden alle facturen en betalingsbewijzen aangetroffen.

Dat de familie Boer niet zomaar tot het gewone volk behoorde blijkt wel uit de namen die we in de geslachtslijn aantreffen. De winkel werd in 1859 opgericht door Jan Boer, een zoon van Maarten Boer en Janna van Haaften en hij ging handelen in comestibles en koloniale waren. Jan Boer Mzn. overleed op 12 januari 1911 en was gehuwd met Adriana Jacoba Kalis (1837-1924), het 21e kind van Leendert Kalis. Zijn zoon Maartinus Boer nam de zaak van zijn vader over. Op 27 september 1906 ging M. Boer Jzn. in ondertrouw met Suzanna Elisabeth Volker, ook een bekende Sliedrechtse naam. Zij overleed in 1928. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren: Tijs Volker Boer die in 1923 op de leeftijd van nog geen 14 jaar overleed, Adriana die de zaak later zou overnemen en Jan die naar Amerika is vertrokken. In 1934 hertrouwde M. Boer met Johanna Pieternella van Wijngaarden, een lerares bij het landbouwhuishoudonderwijs te Dordrecht. Na het overlijden van Maartinus Boer (1880-1963) heeft zijn ongehuwde dochter Adriana de winkel nog een aantal jaren voortgezet.

Maartinus Boer was met zijn 6 cilinder Chevrolet een bezienswaardigheid in Sliedrecht. In die tijd, zo rond 1929 was het de eerste bestelwagen die niet door een paard werd voortgetrokken.