Lezing Jan Boele over de watersnood van 1953
Presentatie Jan Boele 17 1 2024   5

Op woensdagavond 17 januari, verzamelde zich een enthousiast publiek van vrijwilligers en sponsoren in het Sliedrechts Museum voor een bijzondere lezing. De gerenommeerde spreker Jan Boele nam het publiek mee door middel van levendige verhalen, historische feiten en vele foto’s en kaarten op een reis van een ver verleden naar de watersnood in 1953 en naar de actualiteit rondom het water nu en de toekomst.

Het ontstaan van de Alblasserwaard, een laaggelegen gebied waar toen nog lage dijken werden gebouwd tegen het water. Dat voorkwam niet dat de waard sinds die tijd vele malen onderliep door dijkdoorbraken. Jaren voor de watersnood van 1953, in 1939, werd een stormvloedcommissie opgericht. Helaas werd niets met de adviezen van de commissie gedaan. Dat gold ook voor de plannen van ir. Van Veen voor de grootschalige Deltawerken in Zuid-Holland en Zeeland.

Pas na de watersnood van 1953, werd gestart met deze Deltawerken.
Vervolgens ging Boele in op de situatie van nu en in de toekomst. Zijn de dijken nog sterk genoeg en welke maatregelen moeten worden genomen om Nederland droog te houden.

De opkomst was groot en na afloop hadden de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen en hun eigen ervaringen te delen.

Het was een geslaagde avond, reden waarom het Sliedrechts Museum probeert deze lezing nogmaals aan te bieden aan externe genodigden. Dat hangt natuurlijk af van de beschikbaarheid van Jan Boele.

Deel dit bericht:

Foto beeld Arianne Moerman   1

Kom kunst kijken in het Sliedrechts Museum

26-05-2024

Op zaterdag 29 juni a.s. start de tweede kunstexpositie van dit jaar in het Sliedrechts Museum.
Ook zo genoten van de vorige expositie? Velen hebben de werken van de drie exposerende kunstenaars bewonderd. En we stoppen er nog niet mee. Kunstliefhebbers komen dit jaar weer goed aan hun trekken. 

lees meer
Img064 Rust in een kanokreek, Adri Stam

Zaterdag, 4 mei a.s. de eerste van drie kunstexposities.

28-04-2024

Het Sliedrechts Museum heeft ook dit jaar weer drie kunstexposities gepland. Diverse kunstenaars  laten dan hun veelzijdig werk zien. De eerste kunstexpositie loopt van 4 mei t/m 22 juni 2024.

lees meer

Club van 100

1 december 2018

Het Sliedrechts Museum is een plek waar jong en oud terecht kan om de historie van Sliedrecht en omgeving te leren kennen.

lees meer