Lezing Jan Boele over de watersnood van 1953
Presentatie Jan Boele 17 1 2024   5

Op woensdagavond 17 januari, verzamelde zich een enthousiast publiek van vrijwilligers en sponsoren in het Sliedrechts Museum voor een bijzondere lezing. De gerenommeerde spreker Jan Boele nam het publiek mee door middel van levendige verhalen, historische feiten en vele foto’s en kaarten op een reis van een ver verleden naar de watersnood in 1953 en naar de actualiteit rondom het water nu en de toekomst.

Het ontstaan van de Alblasserwaard, een laaggelegen gebied waar toen nog lage dijken werden gebouwd tegen het water. Dat voorkwam niet dat de waard sinds die tijd vele malen onderliep door dijkdoorbraken. Jaren voor de watersnood van 1953, in 1939, werd een stormvloedcommissie opgericht. Helaas werd niets met de adviezen van de commissie gedaan. Dat gold ook voor de plannen van ir. Van Veen voor de grootschalige Deltawerken in Zuid-Holland en Zeeland.

Pas na de watersnood van 1953, werd gestart met deze Deltawerken.
Vervolgens ging Boele in op de situatie van nu en in de toekomst. Zijn de dijken nog sterk genoeg en welke maatregelen moeten worden genomen om Nederland droog te houden.

De opkomst was groot en na afloop hadden de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen en hun eigen ervaringen te delen.

Het was een geslaagde avond, reden waarom het Sliedrechts Museum probeert deze lezing nogmaals aan te bieden aan externe genodigden. Dat hangt natuurlijk af van de beschikbaarheid van Jan Boele.

Deel dit bericht:

Leo Lanser

Vormgever en fotograaf Leo Lanser exposeert in het Sliedrechts Museum

16-03-2024

Het Sliedrechts Museum kondigt met trots de komende expositie aan van fotograaf en vormgever Leo Lanser. Vanaf woensdag 27 maart tot en met zaterdag 20 april is het werk van Leo Lanser te zien.

lees meer
Foto Jan Koopmans

Bijzondere lezing Ad den Besten over verzetsstrijder Jan Koopmans in Sliedrechts Museum

10-04-2024

Op zaterdag 20 april en op donderdag 2 mei organiseert het Sliedrecht Museum een bijzondere lezing, waarin Ad den Besten het leven van verzetsheld Jan Koopmans zal belichten. Koopmans is geboren in Sliedrecht en heeft een indrukwekkende geschiedenis achtergelaten die nog altijd relevant is.

lees meer
Bezoekers Opstapbus in Sliedrechts Museum 13 3 2024   2

Uitstapje OpStapBus Capelle a/d IJssel naar Sliedrechts Museum

14-03-2024

Woensdag 13 maart ontving het Sliedrechts Museum acht geïnteresseerde bezoekers die met de OpStapBus uit Capelle a/d IJssel een bezoekje kwamen brengen.

lees meer