Nieuwe voorzitter bij het Sliedrechts Museum

Na een bestuursperiode van zes jaar heeft Ad van Willigen besloten zijn functie neer te leggen per 1 december 2020 en de voorzittershamer over te dragen aan Joost Verhoef.

Door de jaren heen heeft Ad zijn doelen voor het museum weten te realiseren. Het is hem bijvoorbeeld gelukt om het Sliedrechts Museum, de Historische Vereniging Sliedrecht en de Genealogische Vereniging “De Stamboom” weer terug te brengen onder 1 dak en onder 1 noemer: het Historisch Platform Sliedrecht.

Daarnaast heeft Ad tijdens zijn bestuursperiode onder meer de lang gekoesterde wens van een aanbouw achter het museum helpen realiseren en een bijdrage geleverd aan het schrijven van het actuele meerjarenbeleidsplan. Ook was Ad samen met Bas Visser de drijvende kracht achter de oprichting van de Club van 100*, met ondersteuning van Miranda Visser.

*De leden van deze Club leveren een financiële bijdrage aan het museum in de geest van de grondleggers van het museum: de heren Bos, Kalis en Visser.  Zij hadden zich tot doel gesteld de historie van Sliedrecht te bewaren voor het nageslacht door geld samen te brengen en het museum op te starten. Mede dankzij de bijdrage van de Club van 100 heeft het museum een eigentijdse invulling kunnen geven aan een deel van de vaste tentoonstelling in de vorm van “De Tijdlijn van Sliedrecht".

Al met al een bestuursperiode om met trots op terug te kijken. “Een tiet van komen en een tiet van gaan was nu aangebroken,” aldus Van Willigen.

De voorzittershamer is inmiddels overgenomen door Joost Verhoef, zeker geen onbekende in het Sliedrechtse. Tot zijn pensionering in de zomer van 2015 was hij werkzaam als directeur van OBS De Wilgen en OBS Roald Dahl. Ook was hij jarenlang bestuurslid en later secretaris van Stichting Stedenband Sliedrecht-Orã┼čtie. Tenslotte bekleedt hij nu nog bestuursfuncties bij de Stichting JA (Jeugd Actief)  en Probusclub Sliedrecht e.o.

Joost is wel in een moeilijke periode gestart. Door alle maatregelen rondom COVID-19 is het museum nu tijdelijk gesloten. Toch wordt er achter de schermen doorgewerkt. De tentoonstelling over De Bonkelaar moet tot een groot succes gaan leiden. Vele bezoekers worden verwacht. Een pas op de plaats is daarom nu gewenst. Wat gaan we doen in de tussenliggende periode? Ideeën passeren inmiddels de revue en zullen besproken worden. Daarover zal deze maand meer te lezen zijn op de website van het Sliedrechts Museum..

Joost heeft er enorm veel zin in en kijkt  er naar uit om het museum weer “een stukje verder” op de kaart te zetten.

Foto met dank aan Marjanne Dijkstra / Het Kompas Sliedrecht

Nu in het museum: ‘De schilders van de Biesbosch’

Op 4 juni jl. is de expositie ‘De schilders van de Biesbosch’ geopend In het Sliedrechts Museum. Het toont een selectie van schilderijen uit het gelijknamige boek dat recent is verschenen bij uitgeverij WBooks.
Tijdens de opening overhandigden de samenstellers van het boek, Wim van Wijk en Pieter Jorissen, een exemplaar aan de burgemeester van Sliedrecht, Jan de Vries.
De expositie loopt van 4 juni t/m 23 juli. Ze is samengesteld door Bert Gort en Richard van den Dool. Een ander deel van de kunstwerken uit het boek is te zien in het Dordrechts Museum, van 11 juni t/m 8 januari 2023.
Het boek met prachtige schilderwerken over de  Biesbosch, is te koop in het museum voor € 24,95.

Kunst in het museum

Verdeeld over 5 exposities die ieder ongeveer 6 weken duren, tonen 20 kunstenaars hun werken. Van beeldende kunst tot schilderkunst tot kinetische kunst. Gerenommeerde kunstenaars uit Sliedrecht of mensen die een band hebben met Sliedrecht, zijn hiervoor benaderd. Een van die kunsttentoonstellingen (van 4 juni t/m 23 juli) gaat over kunst van de Biesbosch. Dat gebeurt in samenwerking met het Dordrechts Museum, naar aanleiding van het boek "'De schilders van de Biesbosch'', geschreven door Pieter C Jorissen en Wim van Wijk. Daarna volgen t/m november nog 2 kunstexposities van Sliedrechtse kunstenaars.
Er is in het museum een voucher verkrijgbaar voor € 3,-, die toegang geeft tot alle kunstexposities tot november.

‘Ons kent ons’

TOEN in de Kerkbuurt

NU in het Sliedrechts Museum

Foto’s van passanten in de Kerkbuurt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Wie weet is het een feest van herkenning.

Beslist de moeite waard!