Sliedrechts Museum ontvangt 100 jaar oud gerestaureerd vaandel van Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Soli Deo Gloria
Soli in museum bij overdracht   14

Op zaterdag 16 september vond de officiële overhandiging plaats van het 100 jaar oude, gerestaureerde vaandel van COV Soli Deo Gloria, samen met drie dozen prachtige archiefstukken van het koor. Na een welkomstwoord door voorzitter Joost Verhoef van het Sliedrechts Museum, kreeg voorzitter Cees Meijer van de COV het woord. Hij vertelde de historie van het vaandel gedurende de afgelopen eeuw. Vroeger werd het vaandel meegenomen met optredens. De prijzen die met wedstrijden werden gewonnen, meestal lauwerkransen of medailles, werden op het vaandel bevestigd. In de loop der tijd raakte het vaandel hierdoor beschadigd en het moest twee keer worden opgeknapt. Uiteindelijk werd het vaandel niet meer gebruikt en belandde op de zolder van de Grote Kerk. Tijdens het 100-jarig jubileum van Soli Deo Gloria, in 2019, werd het nog een keer tevoorschijn gehaald, maar het doek was zwaar beschadigd. Het is daarna in bruikleen gegeven aan het Sliedrechts Museum.
Door een crowdfundingsactie op initiatief van koorlid Johan Lavooi werd het geld bijeengebracht voor een grondige restauratie. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Daphne Reijs van 2Repair Textielrestauratie. Vrijwilliger van het Sliedrechts Museum, Jan Mijnster, heeft op prachtige wijze het houtwerk bovenaan het vaandel gerestaureerd.
En het resultaat mag er zijn!
Het vaandel is weer in ere hersteld en heeft een prominente plek in het museum gekregen. De overhandiging werd opgeluisterd door een prachtig optreden van het koor, dat het werk van Gabriël Fauré ‘Cantique de Jean Racine’ ten gehore bracht.
Naast het vaandel is in een speciale ruimte in het Sliedrechts Museum een mini expositie ingericht over 100 jaar Soli Deo Gloria en er op scherm is het restauratieproces te volgen. In de mini expositie zijn ook enkele stukken uit het oude archief van het koor te bewonderen, waaronder een getekende brief van koningin Wilhelmina, waarin ze haar koninklijke goedkeuring en erkenning gaf aan het koor.
Al met al was het een zeer geslaagde middag, waarin na afloop van het officiële gedeelte nog gezellig werd nagepraat door de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje. Dat laatste was mogelijk door sponsoring van de Ondernemers Vereniging Kerkbuurt, die het museum een warm hart toedraagt!

Soli in museum bij overdracht   1

Het vaandel en de mini expositie zijn, naast de expositie over ‘100 jaar raadhuis’ te zien in het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99, dat is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen van 14.00 – 17.00 uur.

Deel dit bericht:

Leo Lanser

Vormgever en fotograaf Leo Lanser exposeert in het Sliedrechts Museum

16-03-2024

Het Sliedrechts Museum kondigt met trots de komende expositie aan van fotograaf en vormgever Leo Lanser. Vanaf woensdag 27 maart tot en met zaterdag 20 april is het werk van Leo Lanser te zien.

lees meer
Foto Jan Koopmans

Bijzondere lezing Ad den Besten over verzetsstrijder Jan Koopmans in Sliedrechts Museum

10-04-2024

Op zaterdag 20 april en op donderdag 2 mei organiseert het Sliedrecht Museum een bijzondere lezing, waarin Ad den Besten het leven van verzetsheld Jan Koopmans zal belichten. Koopmans is geboren in Sliedrecht en heeft een indrukwekkende geschiedenis achtergelaten die nog altijd relevant is.

lees meer
Bezoekers Opstapbus in Sliedrechts Museum 13 3 2024   2

Uitstapje OpStapBus Capelle a/d IJssel naar Sliedrechts Museum

14-03-2024

Woensdag 13 maart ontving het Sliedrechts Museum acht geïnteresseerde bezoekers die met de OpStapBus uit Capelle a/d IJssel een bezoekje kwamen brengen.

lees meer