Sliedrechts Museum ontvangt 100 jaar oud gerestaureerd vaandel van Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Soli Deo Gloria
Soli in museum bij overdracht   14

Op zaterdag 16 september vond de officiële overhandiging plaats van het 100 jaar oude, gerestaureerde vaandel van COV Soli Deo Gloria, samen met drie dozen prachtige archiefstukken van het koor. Na een welkomstwoord door voorzitter Joost Verhoef van het Sliedrechts Museum, kreeg voorzitter Cees Meijer van de COV het woord. Hij vertelde de historie van het vaandel gedurende de afgelopen eeuw. Vroeger werd het vaandel meegenomen met optredens. De prijzen die met wedstrijden werden gewonnen, meestal lauwerkransen of medailles, werden op het vaandel bevestigd. In de loop der tijd raakte het vaandel hierdoor beschadigd en het moest twee keer worden opgeknapt. Uiteindelijk werd het vaandel niet meer gebruikt en belandde op de zolder van de Grote Kerk. Tijdens het 100-jarig jubileum van Soli Deo Gloria, in 2019, werd het nog een keer tevoorschijn gehaald, maar het doek was zwaar beschadigd. Het is daarna in bruikleen gegeven aan het Sliedrechts Museum.
Door een crowdfundingsactie op initiatief van koorlid Johan Lavooi werd het geld bijeengebracht voor een grondige restauratie. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Daphne Reijs van 2Repair Textielrestauratie. Vrijwilliger van het Sliedrechts Museum, Jan Mijnster, heeft op prachtige wijze het houtwerk bovenaan het vaandel gerestaureerd.
En het resultaat mag er zijn!
Het vaandel is weer in ere hersteld en heeft een prominente plek in het museum gekregen. De overhandiging werd opgeluisterd door een prachtig optreden van het koor, dat het werk van Gabriël Fauré ‘Cantique de Jean Racine’ ten gehore bracht.
Naast het vaandel is in een speciale ruimte in het Sliedrechts Museum een mini expositie ingericht over 100 jaar Soli Deo Gloria en er op scherm is het restauratieproces te volgen. In de mini expositie zijn ook enkele stukken uit het oude archief van het koor te bewonderen, waaronder een getekende brief van koningin Wilhelmina, waarin ze haar koninklijke goedkeuring en erkenning gaf aan het koor.
Al met al was het een zeer geslaagde middag, waarin na afloop van het officiële gedeelte nog gezellig werd nagepraat door de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje. Dat laatste was mogelijk door sponsoring van de Ondernemers Vereniging Kerkbuurt, die het museum een warm hart toedraagt!

Soli in museum bij overdracht   1

Het vaandel en de mini expositie zijn, naast de expositie over ‘100 jaar raadhuis’ te zien in het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99, dat is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen van 14.00 – 17.00 uur.

Deel dit bericht:

Foto Sliedrecht 1954   2

Sliedrecht in 1954 op film van 8 t/m 25 januari

07 januari 2025

Alweer twee jaar geleden vertoonden we in het Sliedrechts Museum de film ‘Sliedrecht in 1954’.
In 1954 reed een filmwagen door ons dorp en filmde zoveel mogelijk van de mensen en dorpsgezichten van die tijd. Woonden jij of je ouders of grootouders toen in Sliedrecht? Dan is de kans groot dat je jezelf of hen tegenkomt in de film.
De bekende plekken, de straten, de stoepen en wat nog meer zo karakteristiek was aan Sliedrecht, zijn voor menigeen herkenbaar.

lees meer
Foto huisjes   2

Prijsuitreiking in het Sliedrechts Museum

02 januari 2025

De afgelopen drie zaterdagen is door de kinderen die, tijdens de expositie over de Wintertijd, het Sliedrechts Museum bezochten, hard gewerkt. Vier soorten gevels van huizen of de watertoren van Sliedrecht waren ontworpen en aan de kinderen is gevraagd om deze op een creatieve manier nog mooier te maken.  Het gaat hierbij om een wedstrijd waarbij vier prijzen zijn te verdelen.

lees meer

Club van 100

1 december 2018

Het Sliedrechts Museum is een plek waar jong en oud terecht kan om de historie van Sliedrecht en omgeving te leren kennen.

lees meer