Verborgen Schatten uit het depot van het Sliedrechts Museum
Foto officiele opening 20 1 2024   1

De nieuwe tentoonstelling ‘Verborgen Schatten’ in het Sliedrechts Museum geeft een kijkje in het depot van het Sliedrechts Museum. Het laat een verzameling zien van unieke objecten uit het depot van het museum en daarnaast wordt ook het verhaal ervan verteld.

Bijvoorbeeld van de MEGGA, een welbekende busonderneming in het Sliedrecht van weleer. Naast de officiële naam, Maatschappij tot exploitatie van goedkope autobusdiensten, werd in Sliedrecht ook nog wel eens gesproken over ‘Met Elke Gulden Glimlacht Arie’, een verwijzing naar de eigenaar van de busonderneming, Arie Hartog.

Of wat te denken van het verhaal van de lijstensnijmachine. Geschonken door Anne de Vries van de inmiddels opgeheven verf- en kunstenaarswinkel aan de Kerkbuurt. De machine werd gebruikt door kunstenaar en lijstenmaker Hokken, voor velen een bekende Sliedrechter van weleer. Naast de indrukwekkende machine hangen er ook enkele schilderijen van de kunstenaar.

Tenslotte werd het verhaal verteld van de oude houten wasmachine, twee jaar geleden geschonken door de fam. Kooiman. Een elektrisch aangedreven houten wasmachine uit het begin van de 20e eeuw, een uniek stuk.

Daarna kwam burgemeester Jan de Vries aan het woord. Hij ging in op het verhaal van de verborgen schatten. Ook in Sliedrecht worden steeds weer verborgen schatten ontdekt, die gepaard gaan met verhalen. En wat te denken van iedereen die wel eens gaat verhuizen of die een huis moet leegmaken van een overleden familielid. Vaak kom je daar ook verborgen schatten met een verhaal tegen. Deze tentoonstelling nodigt uit om verhalen op te halen uit het verleden.

Genoemd werd vervolgens één van de verborgen schatten in het raadhuis van Sliedrecht. Een herdenkingspaneel uit 1962 waarop in het kort de historie van Sliedrecht te lezen valt, omringd door de logo’s van vele Sliedrechtse bedrijven. Het is gemaakt ter ere van de opening van het Sliedrechts Museum, toen nog alleen in het oude raadhuis aan de Kerkbuurt. De genoemde ondernemers hadden een bedrag van € 60.000,-- bijeengebracht om het oude raadhuis te behouden en het te bestemmen als museum. Het paneel is terechtgekomen in het raadhuis, maar het hoort eigenlijk in het museum. Het leek het College van B&W dan ook een goed idee om deze ‘schat’ aan het museum te schenken, waar iedereen het kan zien.

Vervolgens haalde hij Filip van Noppen naar voren, 10 jaar oud, die vorig jaar naar het museum kwam met een honderd jaar oude meccanodoos, die hij ooit eens had gekocht van iemand. Hij wilde die aan het museum schenken. De doos heeft nu een plaatsje in de expositie.

Samen met Filip verrichtte de burgemeester daarna de openingshandeling door de houten wasmachine in werking te stellen. Met veel lawaai begin de trommel te draaien. Gelukkig maken de huidige machines minder lawaai.

Na afloop van de openingshandeling kwamen bij de vele genodigden de verhalen los over de tentoongestelde objecten. En dat is nu juist de bedoeling!

Foto officiele opening 20 1 2024   2

De unieke tentoonstelling is te zien t/m zaterdag 2 maart in het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99-101. Openingstijden zijn woensdag- en zaterdagmiddagen van 14.00 - 17.00 uur. Voor groepsbezoeken kunnen aparte afspraken worden gemaakt.

De entreeprijzen zijn € 2,- voor volwassenen en € 1,- voor kinderen en voor houders van een museumjaarkaart.

Deel dit bericht:

Foto beeld Arianne Moerman   1

Kom kunst kijken in het Sliedrechts Museum

26-05-2024

Op zaterdag 29 juni a.s. start de tweede kunstexpositie van dit jaar in het Sliedrechts Museum.
Ook zo genoten van de vorige expositie? Velen hebben de werken van de drie exposerende kunstenaars bewonderd. En we stoppen er nog niet mee. Kunstliefhebbers komen dit jaar weer goed aan hun trekken. 

lees meer
Img064 Rust in een kanokreek, Adri Stam

Zaterdag, 4 mei a.s. de eerste van drie kunstexposities.

28-04-2024

Het Sliedrechts Museum heeft ook dit jaar weer drie kunstexposities gepland. Diverse kunstenaars  laten dan hun veelzijdig werk zien. De eerste kunstexpositie loopt van 4 mei t/m 22 juni 2024.

lees meer

Club van 100

1 december 2018

Het Sliedrechts Museum is een plek waar jong en oud terecht kan om de historie van Sliedrecht en omgeving te leren kennen.

lees meer