Watersnood 1953

70 Jaar geleden, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, braken de dijken door in Zeeland. Oorzaak waren een noordwesterstorm van windkracht 10, samen met springvloed, die zorgden voor een uitzonderlijk hoge waterstand, waartegen de dijken niet bestand waren.

De watersnood bereikte ook Sliedrecht. De benedenverdiepingen van de huizen in de oude uitbreiding liepen al snel onder water, waardoor mensen naar de bovenverdieping moesten verhuizen. Om 07.00 uur ’s morgens breekt de dijk op de grens van Sliedrecht en Hardinxveld door en loopt het water de polder in. In Papendrecht was de dijk al eerder doorgebroken. Langzamerhand loopt het water ook in de woningen in de toen nog kleine binnendijkse uitbreiding. In de polder verdrinkt veel vee.

In het museum is van zaterdag 28 januari t/m zaterdag 4 februari een film te zien over de watersnood in Sliedrecht. Op de grote tafel in de raadzaal liggen vele boeken en foto’s over de ramp, om deze nog eens na te slaan en om met elkaar te praten over herinneringen of verhalen van ouders/grootouders die de watersnood hebben meegemaakt.

Deel dit bericht:

Opening De Klop   12

Opening expositie ‘De Klop’ in Sliedrechts Museum

18-04-2023

Op zaterdag 15 april vond de officiële opening plaats van de nieuwe expositie in het Sliedrechts Museum over scheepsbouwwerf en machinefabriek ‘De Klop’.

lees meer

EXPOSITIE De Klop

04-04-2023

Op zaterdag 15 april 2023 start de nieuwe expositie over Scheepsbouwbedrijf en Machinefabriek ‘DE KLOP’ over de periode 1917 – 1982.

lees meer

Feestelijkheden in het Sliedrechts Museum

30-03-2023

Winnaar speurtocht en
Ontvangst model ‘Willem Barendsz’

lees meer