de kamer van de burgemeester
Kamer burgemeester

Hier huisde tussen 1853 en 1923 de burgemeester.
De Sliedrechtse burgemeesters die in deze kamer gewerkt hebben zijn:
- J.A. van Hattem tussen 1844 en 1883.
Deze burgemeester was tevens gemeentesecretaris en heeft een poosje in het onderhuis gewoond. Al spoedig verhuisde de burgemeester naar Kerkbuurt 154 (tegenover de kerk), het huis van wijlen zijn vader en voorganger, Gerardus van Hattem. Deze had in 1825 de titel van burgemeester gekregen en is dit gebleven tot zijn aftreden in 1844. Hij was de eerste burgemeester van Sliedrecht en werd bijgestaan door twee assessoren en vijf schepenen. Pas in 1851 kwam na verkiezingen de eerste gemeenteraad met
wethouders en raadsleden. In 1844 werd bij Koninklijk Besluit zijn zoon benoemd als opvolger.
- J.A. van Haaften tussen 1884 en 1895 (afgetreden)
- S.E. Ypey tussen 1895 en 1916 (overleden)
- J.A. Drijber vanaf 1917 tot de sluiting van het gemeentehuis. Drijber is in 1931 met pensioen gegaan.
In een kleine kamer, aan de overzijde van de gang zat de bode. In deze ruimte was in de muurkasten ook het gemeentelijke archief ondergebracht. Het onderhuis was met een trap bereikbaar vanuit de bodekamer.

Benieuwd? Kom eens langs!

Deel deze expositie:

Verborgen verleden; Archeologische vondsten bij Baanhoek

tijdelijke expositie

Het Sliedrechts Museum wijdt momenteel in samenwerking met de archeologievereniging een bijzondere expositie aan deze vondsten. Er wordt een beeld geschetst van de tijd van de opgravingen..Tijdens deze tentoonstelling worden diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals het maken van een fibula (een Romeins sieraad); ontdek hoe sterk een Romaanse boog is; schrijf je naam in Romeinse letters en je geboortedatum in Romeinse cijfers; speel het molenspel.

bekijk expositie

Laatste KUNST-expositie in het Sliedrechts Museum

tijdelijke expositie

Op 1 oktober start alweer de laatste in een reeks van 5 kunstexposities in het Sliedrechts Museum. Deze is te zien t/m zaterdag 5 november.

Wat is er te zien
Ook dit keer is er weer een gevarieerd aanbod van vijf kunstenaars die hun roots in Sliedrecht hebben: Dirk de Bruin, beeldhouwer, Rijna van Holland, beeldhouwer, Harm Kampen, schilder, o.a. van portretten, Antoinette Schoonderbeek, keramiste, werkt in porselein en Gert de Winter, schilder en maakt objecten.

Bert Gort was ook dit keer verantwoordelijk voor de inrichting van de expositieruimte en hij heeft er weer iets bijzonders van gemaakt. Daarnaast wordt een film vertoond van de exposerende kunstenaars, waarin we iets gaan zien van hun vakmanschap en wat hen inspireert.

Twee beeldhouwers, Dirk de Bruin en Rijna van Holland, zullen – bij goed weer – op de woensdagmiddagen gedurende de expositie, een demonstratie beeldhouwen geven buiten het museum. Altijd mooi om een kunstenaar aan het werk te zien.

bekijk expositie

Sliedrechtse kunstenaars in het Sliedrechts Museum

tijdelijke expositie

In het Sliedrechts museum exposeren vanaf woensdag 3 augustus wederom vijf kunstenaars die een band hebben met Sliedrecht of er nog wonen. De meesten zullen onder Sliedrechters bekend zijn:
Jan Beuzekom, velen kennen hem als tandarts, maar Jan maakt ook prachtige bronzen beelden; Arie de Groot, geboren Sliedrechter; hij maakt prachtige tekeningen; Johan Huijzer, inmiddels wereldwijd bekend kunstenaar van kleurige sculpturen en schilderijen, oprichter van het Creatief Centrum in Sliedrechts; Gerard Mijnster, maakt beelden en tekeningen en laat zich daarbij inspireren door de natuur en tenslotte Maarten de Winter, bekend van De Winter Groen in Sliedrecht, maar velen kennen hem ook als kunstenaar van o.a. houten beelden. Hij is tevens de ontwerper van het beeld met de pijpen bij de afrit van de A15 bij Sliedrecht West. Tevens is het kunstwerk ‘De Golven’, te vinden aan de Rivierdijk ter hoogte van de oprit van de Rembrandtlaan een ontwerp van Maarten de Winter en de schilderingen zijn van Johan Huijzer.

bekijk expositie