de kamer van de burgemeester
Kamer burgemeester

Hier huisde tussen 1853 en 1923 de burgemeester.
De Sliedrechtse burgemeesters die in deze kamer gewerkt hebben zijn:
- J.A. van Hattem tussen 1844 en 1883.
Deze burgemeester was tevens gemeentesecretaris en heeft een poosje in het onderhuis gewoond. Al spoedig verhuisde de burgemeester naar Kerkbuurt 154 (tegenover de kerk), het huis van wijlen zijn vader en voorganger, Gerardus van Hattem. Deze had in 1825 de titel van burgemeester gekregen en is dit gebleven tot zijn aftreden in 1844. Hij was de eerste burgemeester van Sliedrecht en werd bijgestaan door twee assessoren en vijf schepenen. Pas in 1851 kwam na verkiezingen de eerste gemeenteraad met
wethouders en raadsleden. In 1844 werd bij Koninklijk Besluit zijn zoon benoemd als opvolger.
- J.A. van Haaften tussen 1884 en 1895 (afgetreden)
- S.E. Ypey tussen 1895 en 1916 (overleden)
- J.A. Drijber vanaf 1917 tot de sluiting van het gemeentehuis. Drijber is in 1931 met pensioen gegaan.
In een kleine kamer, aan de overzijde van de gang zat de bode. In deze ruimte was in de muurkasten ook het gemeentelijke archief ondergebracht. Het onderhuis was met een trap bereikbaar vanuit de bodekamer.

Nu in het museum: ‘De schilders van de Biesbosch’

Op 4 juni jl. is de expositie ‘De schilders van de Biesbosch’ geopend In het Sliedrechts Museum. Het toont een selectie van schilderijen uit het gelijknamige boek dat recent is verschenen bij uitgeverij WBooks.
Tijdens de opening overhandigden de samenstellers van het boek, Wim van Wijk en Pieter Jorissen, een exemplaar aan de burgemeester van Sliedrecht, Jan de Vries.
De expositie loopt van 4 juni t/m 23 juli. Ze is samengesteld door Bert Gort en Richard van den Dool. Een ander deel van de kunstwerken uit het boek is te zien in het Dordrechts Museum, van 11 juni t/m 8 januari 2023.
Het boek met prachtige schilderwerken over de  Biesbosch, is te koop in het museum voor € 24,95.

Kunst in het museum

Verdeeld over 5 exposities die ieder ongeveer 6 weken duren, tonen 20 kunstenaars hun werken. Van beeldende kunst tot schilderkunst tot kinetische kunst. Gerenommeerde kunstenaars uit Sliedrecht of mensen die een band hebben met Sliedrecht, zijn hiervoor benaderd. Een van die kunsttentoonstellingen (van 4 juni t/m 23 juli) gaat over kunst van de Biesbosch. Dat gebeurt in samenwerking met het Dordrechts Museum, naar aanleiding van het boek "'De schilders van de Biesbosch'', geschreven door Pieter C Jorissen en Wim van Wijk. Daarna volgen t/m november nog 2 kunstexposities van Sliedrechtse kunstenaars.
Er is in het museum een voucher verkrijgbaar voor € 3,-, die toegang geeft tot alle kunstexposities tot november.

‘Ons kent ons’

TOEN in de Kerkbuurt

NU in het Sliedrechts Museum

Foto’s van passanten in de Kerkbuurt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Wie weet is het een feest van herkenning.

Beslist de moeite waard!