Historisch Platform Sliedrecht
Dag-van-Sliedrecht

In het verleden waren het Sliedrechts Museum en het Baggermuseum één museum.
Het Baggermuseum werd in 1971 geheel zelfstandig i.v.m. uitbreiding en nationaal belang.
Bij de oprichting in 1981 was de naam van de Historische Vereniging Sliedrecht,
Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht. Zij hadden eerst een onderkomen in de voormalige Prinses Ireneschool en later in het Onderhuys. In 1990 werd de Werkgroep Genealogie opgericht, die al snel een onderkomen in het Sliedrechts Museum kreeg. In 1992 sloot de Werkgroep Genealogie zich aan bij de Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht. Twee jaar later kregen zij de Nor onder het Museum als archiefruimte. In 1999 besloot de Werkgroep Genealogie weer zelfstandig verder te gaan als Genealogische Vereniging De Stamboom. In 2005 verhuisden zij naar De Reling.

In 2014 was één van de doelstellingen van de Stichting Vrienden van het Museum om te onderzoeken of de Genealogische Vereniging de Stamboom, de Historische Vereniging Sliedrecht en het Sliedrechts Museum onder 1 dak gebracht konden worden. De Stichting Vrienden van het Museum wilde hiervoor investeren in een uitbreiding van het huidige Museum, dit plan lag al 10 jaar te rijpen.

Allereerst werden er gesprekken gevoerd met oud bestuursleden, vrijwilligers en de drie toenmalige voorzitters van de Stamboom, H.V.S. en het Sliedrechts Museum en al snel stonden alle lichten op groen. Uitgangspunt was: “niet praten over het verleden, maar kijken naar de toekomst”.

Het “Plan van Aanpak” van de drie voorzitters werd goedgekeurd door de drie besturen en de achterban van de “Clubs” . De naam van deze samenwerking werd officieel Historisch Platform Sliedrecht (H.P.S.). Het bestuur werd gevormd door drie leden uit iedere club, de voorzitters werden om toerbeurt de voorzitter van de H.P.S.
Enkele uitgangspunten:
-ieder behoudt zijn eigen identiteit, bestuur en verantwoording.
-H.P.S. organiseert en coördineert gezamenlijke activiteiten.
-met de nieuwbouw achter het Sliedrechts Museum rekening houden met ruimte voor de Stamboom en de H.V.S.
-op termijn de drie “Clubs” laten samengaan, maar er is gekozen voor een ruime termijn.

In 2016 werd op 30 april, de “Sliedrecht-dag”, officieel bekendgemaakt dat het Historisch Platform Sliedrecht was opgericht.
Sinds mei 2019 zijn de H.V.S., de Stamboom en het Sliedrechts Museum in één gebouw gevestigd, door de realisatie van een aanbouw bij het Museum.

De Stamboom
www.destamboomsliedrecht.nl

Historische Vereniging Sliedrecht
www.historie-sliedrecht.nl

Deel dit bericht:

Leo Lanser

Vormgever en fotograaf Leo Lanser exposeert in het Sliedrechts Museum

16-03-2024

Het Sliedrechts Museum kondigt met trots de komende expositie aan van fotograaf en vormgever Leo Lanser. Vanaf woensdag 27 maart tot en met zaterdag 20 april is het werk van Leo Lanser te zien.

lees meer
Foto Jan Koopmans

Bijzondere lezing Ad den Besten over verzetsstrijder Jan Koopmans in Sliedrechts Museum

10-04-2024

Op zaterdag 20 april en op donderdag 2 mei organiseert het Sliedrecht Museum een bijzondere lezing, waarin Ad den Besten het leven van verzetsheld Jan Koopmans zal belichten. Koopmans is geboren in Sliedrecht en heeft een indrukwekkende geschiedenis achtergelaten die nog altijd relevant is.

lees meer
Bezoekers Opstapbus in Sliedrechts Museum 13 3 2024   2

Uitstapje OpStapBus Capelle a/d IJssel naar Sliedrechts Museum

14-03-2024

Woensdag 13 maart ontving het Sliedrechts Museum acht geïnteresseerde bezoekers die met de OpStapBus uit Capelle a/d IJssel een bezoekje kwamen brengen.

lees meer