Historisch Platform Sliedrecht
Dag-van-Sliedrecht

In het verleden waren het Sliedrechts Museum en het Baggermuseum één museum.
Het Baggermuseum werd in 1971 geheel zelfstandig i.v.m. uitbreiding en nationaal belang.
Bij de oprichting in 1981 was de naam van de Historische Vereniging Sliedrecht,
Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht. Zij hadden eerst een onderkomen in de voormalige Prinses Ireneschool en later in het Onderhuys. In 1990 werd de Werkgroep Genealogie opgericht, die al snel een onderkomen in het Sliedrechts Museum kreeg. In 1992 sloot de Werkgroep Genealogie zich aan bij de Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht. Twee jaar later kregen zij de Nor onder het Museum als archiefruimte. In 1999 besloot de Werkgroep Genealogie weer zelfstandig verder te gaan als Genealogische Vereniging De Stamboom. In 2005 verhuisden zij naar De Reling.

In 2014 was één van de doelstellingen van de Stichting Vrienden van het Museum om te onderzoeken of de Genealogische Vereniging de Stamboom, de Historische Vereniging Sliedrecht en het Sliedrechts Museum onder 1 dak gebracht konden worden. De Stichting Vrienden van het Museum wilde hiervoor investeren in een uitbreiding van het huidige Museum, dit plan lag al 10 jaar te rijpen.

Allereerst werden er gesprekken gevoerd met oud bestuursleden, vrijwilligers en de drie toenmalige voorzitters van de Stamboom, H.V.S. en het Sliedrechts Museum en al snel stonden alle lichten op groen. Uitgangspunt was: “niet praten over het verleden, maar kijken naar de toekomst”.

Het “Plan van Aanpak” van de drie voorzitters werd goedgekeurd door de drie besturen en de achterban van de “Clubs” . De naam van deze samenwerking werd officieel Historisch Platform Sliedrecht (H.P.S.). Het bestuur werd gevormd door drie leden uit iedere club, de voorzitters werden om toerbeurt de voorzitter van de H.P.S.
Enkele uitgangspunten:
-ieder behoudt zijn eigen identiteit, bestuur en verantwoording.
-H.P.S. organiseert en coördineert gezamenlijke activiteiten.
-met de nieuwbouw achter het Sliedrechts Museum rekening houden met ruimte voor de Stamboom en de H.V.S.
-op termijn de drie “Clubs” laten samengaan, maar er is gekozen voor een ruime termijn.

In 2016 werd op 30 april, de “Sliedrecht-dag”, officieel bekendgemaakt dat het Historisch Platform Sliedrecht was opgericht.
Sinds mei 2019 zijn de H.V.S., de Stamboom en het Sliedrechts Museum in één gebouw gevestigd, door de realisatie van een aanbouw bij het Museum.

De Stamboom
www.destamboomsliedrecht.nl

Historische Vereniging Sliedrecht
www.historie-sliedrecht.nl

Deel dit bericht:

OMD 1200x600

Open Monumentendag in het Sliedrechts Museum – 14 september

08-09-2024

Op zaterdag 14 september opent het Sliedrechts Museum zijn deuren voor Open Monumentendag! Een perfect moment om een kijkje te nemen in het verleden en het erfgoed van Sliedrecht te ontdekken! Bezoekers zijn van harte welkom om de vaste collectie van het museum te komen bewonderen, die een prachtig beeld schetst van de rijke historie van de regio. Kom langs en laat je verrassen door de verhalen die ons museum te vertellen heeft!

lees meer
Cora Havers, goudeneeuw sledrecht

Zaterdag 7 september, derde en tevens laatste kunstexpositie

04-09-2024

Zaterdag 7 september start de derde kunstexpositie.
Dit is tevens de laatste in een rij van drie en loopt tot zaterdag 26 oktober..

lees meer
Rabo Clubactie 2024   foto

Rabo ClubSupport

02-09-2024

Iedereen verdient een club of vereniging. Een plek waar je elkaar ontmoet, waar gewerkt wordt aan een duurzamere wereld, waar je elkaar sterker maakt en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Daarom geeft Rabo ClubSupport clubs en verenigingen een financieel steuntje in de rug.

Vanaf 2 september kun je als Rabo-lid stemmen op jouw 3 favoriete clubs/verenigingen. Doe je mee? Ga dan naar: www.rabobank.nl/leden/clubsupport/stemmen

Stem dan op het Sliedrechts Museum in de regio Lek en Merwede

lees meer