Historisch Platform Sliedrecht
Dag-van-Sliedrecht

In het verleden waren het Sliedrechts Museum en het Baggermuseum één museum.
Het Baggermuseum werd in 1971 geheel zelfstandig i.v.m. uitbreiding en nationaal belang.
Bij de oprichting in 1981 was de naam van de Historische Vereniging Sliedrecht,
Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht. Zij hadden eerst een onderkomen in de voormalige Prinses Ireneschool en later in het Onderhuys. In 1990 werd de Werkgroep Genealogie opgericht, die al snel een onderkomen in het Sliedrechts Museum kreeg. In 1992 sloot de Werkgroep Genealogie zich aan bij de Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht. Twee jaar later kregen zij de Nor onder het Museum als archiefruimte. In 1999 besloot de Werkgroep Genealogie weer zelfstandig verder te gaan als Genealogische Vereniging De Stamboom. In 2005 verhuisden zij naar De Reling.

In 2014 was één van de doelstellingen van de Stichting Vrienden van het Museum om te onderzoeken of de Genealogische Vereniging de Stamboom, de Historische Vereniging Sliedrecht en het Sliedrechts Museum onder 1 dak gebracht konden worden. De Stichting Vrienden van het Museum wilde hiervoor investeren in een uitbreiding van het huidige Museum, dit plan lag al 10 jaar te rijpen.

Allereerst werden er gesprekken gevoerd met oud bestuursleden, vrijwilligers en de drie toenmalige voorzitters van de Stamboom, H.V.S. en het Sliedrechts Museum en al snel stonden alle lichten op groen. Uitgangspunt was: “niet praten over het verleden, maar kijken naar de toekomst”.

Het “Plan van Aanpak” van de drie voorzitters werd goedgekeurd door de drie besturen en de achterban van de “Clubs” . De naam van deze samenwerking werd officieel Historisch Platform Sliedrecht (H.P.S.). Het bestuur werd gevormd door drie leden uit iedere club, de voorzitters werden om toerbeurt de voorzitter van de H.P.S.
Enkele uitgangspunten:
-ieder behoudt zijn eigen identiteit, bestuur en verantwoording.
-H.P.S. organiseert en coördineert gezamenlijke activiteiten.
-met de nieuwbouw achter het Sliedrechts Museum rekening houden met ruimte voor de Stamboom en de H.V.S.
-op termijn de drie “Clubs” laten samengaan, maar er is gekozen voor een ruime termijn.

In 2016 werd op 30 april, de “Sliedrecht-dag”, officieel bekendgemaakt dat het Historisch Platform Sliedrecht was opgericht.
Sinds mei 2019 zijn de H.V.S., de Stamboom en het Sliedrechts Museum in één gebouw gevestigd, door de realisatie van een aanbouw bij het Museum.

De Stamboom
www.destamboomsliedrecht.nl

Historische Vereniging Sliedrecht
www.historie-sliedrecht.nl

Deel dit bericht:

Soli in museum bij overdracht   14

Sliedrechts Museum ontvangt 100 jaar oud gerestaureerd vaandel van Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Soli Deo Gloria

17-09-2023

Op zaterdag 16 september vond de officiële overhandiging plaats van het 100 jaar oude, gerestaureerde vaandel van COV Soli Deo Gloria, samen met drie dozen prachtige archiefstukken van het koor. Na een welkomstwoord door voorzitter Joost Verhoef van het Sliedrechts Museum, kreeg voorzitter Cees Meijer van de COV het woord. Hij vertelde de historie van het vaandel gedurende de afgelopen eeuw. Vroeger werd het vaandel meegenomen met optredens. De prijzen die met wedstrijden werden gewonnen, meestal lauwerkransen of medailles, werden op het vaandel bevestigd. In de loop der tijd raakte het vaandel hierdoor beschadigd en het moest twee keer worden opgeknapt. Uiteindelijk werd het vaandel niet meer gebruikt en belandde op de zolder van de Grote Kerk. Tijdens het 100-jarig jubileum van Soli Deo Gloria, in 2019, werd het nog een keer tevoorschijn gehaald, maar het doek was zwaar beschadigd. Het is daarna in bruikleen gegeven aan het Sliedrechts Museum.

lees meer
Vlaggen in gemeente   1

Vlaggenparade Sliedrechts Museum

16-09-2023

Is het u al opgevallen? Bij de ingangen van Sliedrecht hangen de vlaggen die verwijzen naar de expositie in het Sliedrechts Museum ‘100 jaar raadhuis’.

Ons raadhuis aan het Dr. Langeveldplein bestaat 100 jaar en het is de moeite waard om eens een kijkje te komen nemen bij de vele foto’s en herinneringsobjecten die in de expositie te zien zijn.

Veel Sliedrechters zijn er getrouwd en er is een fotowand beschikbaar om uw trouwfoto’s daar op te hangen. Zo ontstaat er een mooi tijdsbeeld van de huwelijken die er gedurende 100 jaar zijn gesloten. Menigeen heeft al aan de oproep gehoor gegeven!

Het museum aan de Kerkbuurt 99 is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen van 14.00 – 17.00 uur. Als u uw trouwfoto meeneemt, is het bezoek aan het museum gratis.

lees meer
20220302 145448

Rabo Club Support 2023: Stem op het Sliedrechts Museum

06-09-2023

Het Sliedrechts Museum doet mee aan de Rabo ClubSupport actie. Een initiatief van de Rabobank, waarbij de bank via een stemcampagne aan verenigingen etc. een financieel steuntje in de ruig geeft. Momenteel worden er plannen ontwikkeld om het Sliedrechts Museum nog aantrekkelijker te maken voor iedereen, met name voor de jeugd, omdat we het belangrijk vinden dat ook jongeren meer te weten komen van de geschiedenis van het dorp. Vanaf vandaag t/m 26 september 2023 kunt u uw stem weer uitbrengen.

lees meer